”Inde i den mørke hule”

Jeg vil her præsentere jer for en sangleg, som kan bruges med helt små spædbørn og op til børnene er i børnehavealderen, bare man justerer den lidt undervejs.

Inden jeg præsenterer jer for sanglegen vil jeg hæfte en meget vigtigt viden på, som jeg hele tiden er opmærksom på, når jeg leger og synger med min dreng.

Vi fødes med langt flere hjerneceller, end vi nogensinde vil komme til at bruge. Stimuli fra omgivelserne og især relationen til omsorgspersonerne (mor og far) er bestemmende for, hvilke celler i hjernen som der styrkes og hvilke der vil forsvinde. Hjernen udvikler sig hele livet, men den er meget påvirket af barnets første erfaringer med livet. Det er altså i barnets første leveår at der lagres en hukommelse, som vil påvirke barnet i hvordan det vil møde verden, resten af dets liv. (Neuropædagogik – pædagogik med hjernen og hjertet af Anni Mortensen) 

Dette gør, at jeg altid er meget opmærksom på, hvordan jeg møder min dreng, hvilket jeg også bruger i denne sangleg.

Sanglegen til spædbørn:

Da han var lille spæd sang jeg sangen for ham, uden at gemme øjnene væk, da øjenkontakten, rytmen, rimene og mit glade ansigt, var det vigtige for ham.

Sanglegen til tumling:

Nu kender han sangen, rytmen og legen. Jeg synger sangen for ham og gemmer kun øjnene væk i kort tid, for derefter at genskabe øjenkontakten. Det er meget vigtigt for mig ikke at skræmme ham! Derfor giver jeg ham et glad bredt smil og et ”Hej” når vi finder øjenkontakten igen. Det hænger sammen med, at han skal vokse op med en tro på at verden og andre mennesker ikke er ude på at skræmme ham for et kort øjebliks grin. Han må godt tro på at mennesker vil ham det bedste og at han altid vil kunne stole på de mennesker, der står ham nært. Derfor siger jeg altid ”Hej” til ham og aldrig ”BØØØHHHH” – hvilket også gælder, når vi leger gemmeleg, fangeleg m.m.

Sanglegen til børnehavebørn:

Jeg bruger også sanglegen i mit arbejde med børnehavebørn. Der nyder børnene, hvis de kan få lov til at kravle under bordene på stuen og så synger jeg fx:
…ved i hvad jeg tror det er hundene der bor inde i hulen
Så kommer børnene frem med store grin og siger ”vov vov vov”. Så kan man justerer legen med alle mulig forskellige dyr, og på den måde følge børnenes spor alt efter hvilke dyr de er optaget af i lige den periode. Det kan dog være en udfordring når vi skal finde frem til hvad en giraf og kålorm siger…

Inde i den mørke hule:

Inde i den mørke hule,
pusler det en lille smule,
ved du hvad jeg tror,
det er mor der bor,
inde i hulen

Rigtig god fornøjelse – I er heldige at have hinanden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.