Sko min pony… til baby salme sang

Denne sang/leg lærte jeg at kende da jeg gik til baby salme sang med min lille dreng i Hundige kirke. Når jeg i mit første blogindlæg fortæller, at jeg har søgt inspiration, viden og ideer hos dygtige og kompetente folk skal baby salme sang bestemt nævnes. Jeg ved, at utrolig mange kirker rundt omkring i landet tilbyder gratis baby salme sang for nybagt forældre og deres lille baby. Min dreng og jeg gik i Hundige kirke.

– Find din lokale kirkes hjemmeside eller telefonnummer og forhør dig om ikke også den har baby salme sang.

Det er 45 minutters oplevelses tid hvor baby og forældre oplever sammen… ingen snak, forstyrrende telefoner, skærme eller spørgsmål. Det samme repertoire hver gang, hvilket giver genkendelighed, forudsigelighed, en masse gode sange og lege som man også kan bruge i hjemmet og en hyggelig stund hvor man møder andre nybagt forældre og lige komme lidt ud af sit eget hus. – og så er det gratis! Vi havde dog en lille ordning hvor vi skiftedes til at tage brød med til bagefter, men det er jo meget billigt sluppet.

Hvorfor vælger jeg at fremhæve lige præcis denne leg/sang som den første i min blog, jo, det er der en meget god grund til. Legen/sangen handler om berøring og kontakt… en forældres blide berøring af baby og kontakten mellem forældre og baby.

Berøring:

Evnen til at mærke berøring, vores følesans, udvikles allerede i 9. forsteruge. Berøring er det første ”sprog” i kommunikationen med andre og hudkontakten er helt fundamental for barnets udvikling. Du har nok hørt sætningen ”hud mod hud” hos både jordemoder, på sygehuset og hos sundhedsplejersken. Det handler om berøring… I kommunikationen til andre er barnet helt afhængig af berøring indtil sproget er udviklet. Vi skal derfor mærke og røre vores små babyer. Lidt groft sat op kan jeg nævne et citat jeg har hørt under min undervisning indenfor neuropædagogik og neuropsykologi ”Hvis du ikke rør mig, dør jeg”.

Kontakt:

Jeg fik som nybagt mor konstant af vide af sygeplejesker og sundhedsplejersken at jeg skulle kigge min baby dybt i øjnene og holde øjenkontakt. Jeg kan huske at min sundhedsplejerske kontrollerede om min søn og jeg havde øjenkontakt, og jeg forstår virkelig godt hvorfor. Den kontakt man har når man kigger hinanden i øjnene er uvurderlig. Jeg har derfor masser af øjenkontakt med min søn, også når jeg laver legen/sangen. Jeg kan på den måde aflæse ham – synes han stadig legen er sjov, kan jeg kilde ham lidt, skal jeg bare nusse blidt, gider han ikke, skal jeg stoppe legen, skal jeg lave legen på en lidt anden måde – Det giver os en sammenhørighed. Han er ikke i tvivl om at jeg til en hver tid vil reagere på hans signaler hvilket er hans måde at kommunikere på.

Sangen:

Men, hvorfor kan man så ikke bare have øjenkontakt og nusse baby? Hvorfor skal man have sangen med? Man kan sagtens nusse og have øjenkontakt med baby, men ved at sætte ord, rytme og rim på lærer baby, efter få gange, forudsigeligheden i sangen og i får dermed en fælles leg. Baby vil lærer at denne sammenhæng af ord og med denne rytme, jamen så, betyder det en hyggelig nusseleg med klap, smil og øjenkontakt.

Vi har ofte brugt sangen/legen på puslebordet. Der kan jeg lynhurtigt mærke om han har lyst til at blive nusset om eller om vi bare skal have den der ble skiftet i en fart. Sommetider tager jeg lidt creme på fingrene og så bliver hans små tæer og fingre også smurt ind samtidig med at vi synger/leger.

Her kommer den fulde tekst som jeg har lært den:

Sko min pony sko min hest, hvilket søm mon sidder bedst? (klap på håndfalden eller under fodsålen)

Er det det (nuller en finger eller tå)

Er det det (nuller en finger eller tå)

Er det det (nuller en finger eller tå)

Er det det (nuller en finger eller tå)

Næææ, det lille søm sidder aller bedst (nuller en finger eller tå)

Tji tjo tji tjo tji tjo tji (bøje strække ben, vrikke med hånden eller find selv på noget som i synes er sjovt)

Forfra med næste hånd eller fod. – Hvis baby er med på legen – se blogindlægget Retningslinjer

Kom meget gerne med fortællinger om hvordan DIN lille baby tager imod sangen/legen og tøv endelig ikke med at kontakte mig hvis der opstår spørgsmål eller tvivl.

Rigtig god fornøjelse – I er heldige at have hinanden.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.